Τι Είναι το JSTOR; Ένας Οδηγός για τη xρήση του


Το JSTOR (Journal Storage) είναι μια από τις πιο γνωστές και αξιόπιστες ψηφιακές βιβλιοθήκες, που παρέχει πρόσβαση σε πωτογενείς πηγές πληροφόρησης, σε ακαδημαϊκά περιοδικά, βιβλία και άλλες πηγές πληροφόρησης για ερευνητές, φοιτητές και επαγγελματίες του ακαδημαϊκού χώρου. Δημιουργήθηκε το 1995 με στόχο την ψηφιακή αποθήκευση και διάθεση του ακαδημαϊκού περιεχομένου, διευκολύνοντας τη διαχείριση και τη διάδοση επιστημονικών δεδομένων σε διάφορους τομείς. 

Η πρόσβαση γίνεται μέσω ιδρυματικού λογαριασμού, επομένως ίσως σας χρειαστεί η επαφή με κάποια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη, μέσω της heal-link, ενώ μέρος του υλικού είναι open access. Οι περισσότερες συνδρομές στο JSTOR προέρχονται από πανεπιστήμια και άλλους ακαδημαϊκούς φορείς. Μέσω αυτών των συνεργασιών, οι φοιτητές και οι καθηγητές μπορούν να αποκτούν πλήρη πρόσβαση σε όλο το υλικό της πλατφόρμας. 

Το JSTOR παρέχει έναν εξελιγμένο μηχανισμό αναζήτησης, επιτρέποντας στους χρήστες να αναζητούν με ακρίβεια άρθρα και βιβλία με βάση λέξεις-κλειδιά, συγγραφείς, τίτλους, ημερομηνίες δημοσίευσης και άλλα κριτήρια. Αυτό επιτρέπει στους χρήστες να βρίσκουν τις πιο συναφείς πηγές για την έρευνά τους είτε χρησιμοποιώντας τα εργαλεία του advanced search είτε με περιήγηση στα θέματα. 

Από το μενού μπορούμε να διαλέξουμε να περιηγηθούμε στο υλικό σύμφωνα με το θέμα. Τα θέματα που περιέχει είναι αρκετά, από μελέτες περιοχών όπως Αφροαμερικάνικες Σπουδές, Ασιατικές, Βρετανικές και άλλες μέχρι αρχιτεκτονική, μουσική, οικονομικά, λαογραφία και ιατρική, Επίσης μπορεί να βρει κάποιος υλικό για θέματα όπως η βιβλιοθηκονομία, η αστρονομία, η χημεία, η πληροφορική, οικολογία, αρχαιολογία, γεωγραφία και σπουδές φύλου. Μπορείτε να δείτε εδώ τα θέματα. 

Ας υποθέσουμε όμως ότι θέλουμε να κάνουμε αναζήτηση ώστε να βρούμε μια εικόνα που να αφορά την Αμερικάνιη ιστορία. Ο όρος "Αμερικάνικη ιστορία" δεν βοηθά και πολύ καθώς είναι αρκετά γενικός και μας φέρνει πίσω πολλά απότελέσματα. 



Αν εμείς θελουμε να περιηγηθούμε και δεν μας πειράζει καθόλου να ψάχνουμε για μέρες τότε το αφήνουμε έτσι. Αν θέλουμε να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη και να γινουμε πιο αποτελεσματικοί τότε περιορίζουμε την αναζήτησή μας με τα φίλτρα που μας παρέχονται.  

 


Ενδεικτικά διάλεξα κάποια και όπως βλέπουμε στις εικόνες τα αποτελέσματα της αναζήτησης περιορίστηκαν στα 66 μόνο. Διάλεξα στο φίλτρο να μου φέρει πίσω αποτελέσματα στα οποία θα μπορώ να έχω ελεύθερη πρόσβαση. Αν κάποιο φίλτρο περιορίζει υπερβολικά την αναζήτησή μας και δεν είναι απαραίτητο να το χρησιμοποιήσουμε, το JSTOR δίνει πολύ εύκολα την δυνατότητα ν το αφαιρέσουμε χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε την αναζήτηση από την αρχή. 



Σχόλια

Στηρίξτε μας με ένα καφεδάκι

Δημοφιλείς αναρτήσεις