Τα Χριστούγεννα του Ντίκενς

 




Κάρολος Ντίκενς, Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία, εκδ.: Καστανιώτης

Φανταστείτε να προσκαλούσατε στο εορταστικό τραπέζι τον Κάρολο Ντίκενς και αντί για γλυκά ή κρασί να σας έφερνε έναν στρυφνό γέρο εντελώς αταίριαστο με την χριστουγεννιάτικη χαρά, χιόνια και κρύο βαρύ, μερικά φαντάσματα και αρκετή τσιγκουνιά. Και τότε θα λέγαμε πως ο Κάρολος Ντίκενς σας έφερε μια από τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες ιστορίες που έχουν γραφτεί ως τώρα. 



Αντί για ένα κουτί μελομακάρονα, θα σας έφερνε ένα διήγημα με μπόλικο χριστουγεννιάτικο πνεύμα, "Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία" (A Christmas Carol), που είναι από τις πιο γνωστές, πιο εμβληματικές ιστορίες της παγκόσμιας λογοτεχνίας, και που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στις 19 Δεκεμβρίου 1843. 



Αποτελεί ένα έργο που έχει αγαπηθεί για το δυνατό μήνυμα μεταμέλειας και αλλαγής που πολλές φορές περιμένουμε να γίνει με ένα τρόπο μαγικό και χριστουγεννιάτικο και που θα βάλει όλα τα πράγματα σε τάξη, αν εμείς πλημμυρίσουμε με το συναίσθημα της αλλαγής και της μαγείας των Χριστουγέννων, αν εμείς καταλάβουμε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον με τον ίδιο τρόπο που τα κατάλαβε και ο Σκρούτζ.

Το Christmas Carol είχε τεράστια επιτυχία, πωλώντας περισσότερα από 6.000 αντίτυπα μόλις την πρώτη εβδομάδα. Εκτός από εμπορική επιτυχία, καθιέρωσε τα Χριστούγεννα ως γιορτή αγάπης, παράδοσης και ζεστασιάς στη Βρετανία και καθιερώθηκε το ίδιο ως μια από τις απιο αγαπημένες χριστουγεννιάτικες ιστορίες. 



Ο Εμπενίζερ Σκρουτζ, τσιγκούνης και αντικοινωνικός επιχειρηματίας που μισεί τα Χριστούγεννα και η βασική του ασχολία είναι να συγκεντρώνει λεφτά που δεν ξοδεύει και δεν μοιράζεται, είναι ο κατάλληλος ήρωας για να δεχτεί μυστηριώδης επισκέψεις κατά τη διάρκεια της παραμονής των Χριστουγέννων. 

"Η φωνή ήταν απαλή και ευγενική.

 Ιδιαίτερα σιγανή, σαν να 'ρχόταν από μακριά κι όχι αποκεί δίπλα του. 

- Ποιος και τι πράγμα είσαι;

- Είμαι το Πνεύμα των Χριστουγέννων"

Έτσι λοιπόν, τον επισκέπτονται τρία πνεύματα: το Πνεύμα του Παρελθόντος, του Παρόντος και του Μέλλοντος και μέσα από αυτές τις επισκέψεις, ο Σκρουτζ έρχεται αντιμέτωπος με τις πράξεις του, τις συνέπειες της απληστίας του και την πιθανότητα ενός μοναχικού και ζοφερού τέλους. Στο τέλος, ο Ντίκενς, με τη βοήθεια αυτών των φαντασμάτων, τον μεταμορφώνει σε έναν γενναιόδωρο και χαρούμενο άνθρωπο, που γεμίζει η ψυχή του από το πνεύμα των Χριστουγέννων, και τελικά αλλάζει και αλλάζει και τις ζωές των άλλων με αυτόν τον μαγικό τρόπο, με τη μαγεία των Χριστουγέννων. 




Ο Κάρολος Ντίκενς, όχι μόνο επαναπροσδιόρισε τη σύγχρονη χριστουγεννιάτικη παράδοση μέσα από το Christmas Carol, αλλά άσκησε κριτική για τη φτώχεια και την αδικία της βικτωριανής εποχής, και ανέδειξε το την αξία της γενναιοδωρίας και της αλληλεγγύης. 

Και κάπως έτσι, ο Κάρολος Ντίκενς δεν έγραψε απλώς μια ιστορία για τα Χριστούγεννα- έφτιαξε ένα καθρέφτη για να δούμε τη δική μας ανθρωπιά. Στη διαδρομή από το "Bah, Humbug" στο "Χαρούμενα Χριστούγεννα σε όλους", μας υπενθυμίζει ότι η αλλαγή δεν είναι απλώς δυνατή, αλλά αναγκαία. Ο Σκρουτζ, δε ζει μόνο στις σελίδες ενός βιβλίου, ο Σκρουτζ είναι εκείνο το κομμάτι που ζει μέσα μας και χρειάζεται την αλλαγή. 



Σχόλια

Στηρίξτε μας με ένα καφεδάκι

Δημοφιλείς αναρτήσεις